Co byste měli vědět, než začnete používat keramický nůž

Keramické nože nemají ambice nahradit ve vaší domácnosti všechny ocelové nože. V oblasti krájení potravin tzv. „studené kuchyně“ se keramickým nožům těžko něco vyrovná, nicméně ocelové nože jsou nadále nenahraditelné při sekání, vykosťování, krájení zmrzlých potravin, potravin s tužší slupkou a tvrdého pečiva.

Čepel keramického nože si udrží svou ostrost mnohonásobně déle než čepel ocelová. Nikdy nezrezaví, nemění chuť krájených potravin, neničí vitamíny a je lehká. Aby si čepel zachovala tyto své vlastnosti, je nezbytné nože správně používat a pečovat o ně.

Vynikajících vlastností keramických nožů Ceratio využijete především při krájení těchto potravin:

Pečivo, ovoce a zelenina
  • měkké pečivo, sýr, uzeniny
  • vykostěné a rozmražené maso
  • vajíčka natvrdo
  • cibule, mrkev, cuketa
  • hlávkový salát, bylinky
  • okurky, rajčata, papriky
  • jablka, hrušky, kiwi
  • citrusy, jahody, banány apod.

Nože Ceratio lze používat pro krájení těchto potravin, ale pouze při správném zacházení a zvýšené opatrnosti:

Ovoce
  • hlávkové a čínské zelí
  • celer, kedlubny
  • meloun, ananas
  • peckoviny (broskve, avokádo atd.)1
  • špek, slanina a maso2
  • velmi tvrdý salám, uzenina apod.

1 - vyhněte se styku nože s peckou

2 - potraviny s chrupavkami

Nože Ceratio nepoužívejte pro krájení těchto potravin, hrozí poškození čepele:

Maso
  • zmrzlé potraviny
  • tvrdé pečivo
  • maso s kostmi
  • kokosové ořechy
  • slupka ananasu apod.

Doporučení výrobce

  • krájejte pohybem vpřed a vzad (k sobě a od sebe), nikoliv páčením a pohyby čepelí do stran
  • snažte se předejít ohýbání, lámání a pádu (materiál, ze kterého je čepel nožů vyrobena, je velmi tvrdý a odolný, avšak při opakovaném pádu na podlahu či dlažbu se může poškodit ostří, popř. může dojít až ke zlomení čepele; vzhledem k tomu, že těžiště nože je v rukojeti, ve většině případů při pádu tak k poškození ani nedojde)
  • krájejte výhradně na plastovém či dřevěném prkénku, vyvarujte se krájení na skleněném či keramickém podkladu (vzhledem k tvrdosti nože blízké diamantu - tyto povrchy, včetně kuchyňských desek z polymerních kamenů a vysokotlakých laminátů, nůž nevratně poškrábe)
  • krájené potraviny hrňte tupou stranou ostří
  • nože uchovávejte odděleně od kovových nožů, pro tyto účely je speciálně navržen plastový stojánek pro sadu keramických nožů (v případě uskladnění společně s kovovými noži je třeba dávat pozor, aby se ostří nedotýkalo přímo ostří kovových nožů)
  • zabraňte styku keramické čepele s otevřeným ohněm (keramika teplo přenáší!)
  • keramické nože se nesmějí brousit brouskem na ocelové nože, a to ani keramickým. Pokud se tak stane, bude ostří nože velmi pravděpodobně nevratně poškozeno (pokud používáte nože Ceratio v souladu s pokyny k používání, není nutné je brousit až několik let; v případě, že se vám ostří nesprávným používáním ztupí nebo poškodí, nabízí naše firma broušení nožů
  • při čištění používejte vodu a tekutý mycí prostředek, k otření použijte utěrku či papírový ručník (v případě zabarvení čepele od potravin lze použít bělidlo nebo ocet)
  • nože lze mýt i v myčce na nádobí, ale pouze odděleně od ostatních mytých předmětů (nůž lze do myčky vložit v plastovém držáku, který při mytí chrání ostří a zároveň nebrání důkladnému očištění)
  • nože nepoužívejte k jiným než běžným kuchyňským účelům

Co byste měli vědět, než začnete používat nůž TFL-line

Tipy a rady pro TFL nože

Správně zvolený kvalitní kuchyňský nůž bude sloužit jeho uživateli mnoho let. I tomu nejkvalitnějšímu noži je ale třeba věnovat patřičnou péči, aby si zachoval své jedinečné vlastnosti.

Keramické nože vyžadují specifické zacházení při samotném krájení. Oproti tomu nože řady TFL-line lze používat běžným způsobem, jen speciální povrch čepele by se mohl poškodit při špatném zacházení.

Zásady pro správné používání

  • Povrch nože je nepřilnavý, čímž usnadňuje krájení a čištění. Při čištění čepele se ale vyvarujte použití drátěnky, která by mohla úpravu ostří nenávratně poškodit. Nože lze mýt v myčce nádobí.
  • Nože uchovávejte na bezpečném místě mimo dosah dětí, nejvhodnější je použití dřevěného stojanu na nože.
  • K broušení nožů používejte nejlépe kotoučový brousek.
  • Vyvarujte se používání k jiným než běžným kuchyňským účelům.
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.